Voorwoord april 2022

In eerdere nieuwsbrieven maakte ik me nog druk over de vaccinatiegraad van onze medewerkers. Corona was het belangrijkste onderwerp in de kranten en we konden er niet over uit hoe het mogelijk was dat het ons allemaal overkwam. We wisten ook heel zeker dat de pandemie de meest kenmerkende gebeurtenis van de eeuw zou worden. Een kwartaal na onze laatste nieuwsbrief weet ik dit zo net nog niet. Een merkwaardige gedachte dringt zich aan me op: “wat fijn dat we toen nog niet wisten dat er oorlog in Europa op komst was met in zijn kielzog de grootste humanitaire ramp sinds de tweede wereldoorlog en wat fijn dat we ook nog niet wisten dat een energiecrisis ons kopzorgen zou geven”. Het zijn grote thema’s die zelfs de Voice niet kan overstemmen.

Kosten stijgen de pan uit en de inflatie gaat met ons aan de haal. Het schuurt en het piept bij veel Nederlandse bedrijven. Niet alleen ten gevolge van de hoge energie en brandstofprijzen maar ook omdat handelswegen abrupt afgesneden zijn. Zelfs bedrijven die ogenschijnlijk weinig risico lopen moeten ineens hun handel naar Afrika stil leggen omdat havens geblokkeerd worden door gestrande containers die op weg waren naar Rusland. Het zijn economische gevolgen die in de schaduw staan bij al het onvoorstelbare leed van de Oekraïnse bevolking. Hoewel ik me goed voor kan stellen dat vluchtelingen een baan in Nederland niet heel hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan is de weg door onze overheid wel vrij gemaakt. Toch zal het ze straks vermoedelijk gaan helpen weer een ritme en een doel in de dag te vinden. ICE is al veelvuldig benaderd om een helpende hand te bieden als het gaat om werk en woonruimte. Geen makkelijke opgave want de woningmarkt is al zeer overspannen maar we doen wat we kunnen. Inmiddels is het eerste huis met volledig Oekraïnse bewoners een feit. Daarnaast haakt ICE aan bij een initiatief van een aantal Westlandse uitzendbureau’s om een vrachtwagen voor Oekraïne te vullen met eten en goederen.

Soms zou het fijn zijn maar vaker is het beter om niet in de toekomst te kunnen kijken. Het dwingt ons te focussen op wat vandaag de dag nodig is. Zo hebben op het terrein waar we onze grootschalige huisvesting in Roosendaal willen bouwen alle opstallen gesloopt. Het bouwrijp maken zou kunnen beginnen als de bezwaarcommissie groen licht geeft. Hopelijk veel goed nieuws in de volgende nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief leest u verdere over actuele zaken die ons bezig houden om zelfs in roerige tijden een stabiele partner te kunnen zijn.

Hartelijke groet,

Sophia Vreugdenhil