Voorwoord september 2022

Flexibel zijn is goud waard Sinds 1976 hebben we niet zo’n mooie zomer gehad. Ik hoop dat jullie er van genoten hebben! Nu is het woord “mooi” natuurlijk discutabel. Als je het aan de gemiddelde kampeerder in eigen land vraagt is de klimaatverandering zo gek nog niet. Echter de doorsnee teler of boer kijkt daar toch iets anders naar. Aanhoudende droogte lijkt een probleem dat een permanente plek op ons zorgenlijstje heeft gekregen.

En het zorgenlijstje is inmiddels lang. Je kunt de tv niet aanzetten of het gaat over stikstof, brandstrofprijzen, de gas- en energierekening, woningnood, personeelstekorten en koopkrachtverlies. Ook merken we bij ICE dat onze klanten voor lastige strategische keuzes staan. “Welke kant gaat het op en hoe kunnen we het beste hier op anticiperen?” is misschien wel de meest gestelde vraag.

Helaas is er geen antwoord voor handen. Nog nooit in de geschiedenis zijn de huidige hoofdbrekers elkaar allemaal tegen gekomen. Maar uitdagingen zijn daarentegen van alle tijden. En achteraf weten we pas dat het goed kwam. Nu weten we dat op voorhand natuurlijk ook. Het komt goed. Alleen de prijs weten we nog niet. En wie de hoogste prijs betaalt weten we ook nog niet. Wijze woorden van één van mijn eerste werkgever ben ik nooit vergeten: “In moeilijke tijden moeten we mee ademen met de markt en flexibel zijn.” De evolutie heeft bewezen dat wie zich het beste kan aanpassen aan de omstandigheden zal overleven.

Als het gaat om personeel zal het betekenen dat sommige bedrijven moeten afschalen maar andere zullen juist opschalen. Of de keuze maken om hun flexibele schil te vergroten om risico’s te beperken. Ik hoop met heel mijn hart dat ICE voor al onze klanten verlichting kan brengen door op het juiste moment met hen mee te ademen. Op kantoor maken we ons klaar voor het najaar. Dit betekent dat er had gewerkt wordt om de seizoenswissel weer in goede banen te leiden. De toekomst voorspellen kunnen we niet maar flexibel zijn des te meer! Veel succes met alle uitdagingen en we horen het graag als we kunnen helpen…

Hartelijke groet,

Sophia Vreugdenhil