Tips voor de Kerstborrel

Kerstmis is de tijd waarin veel mensen met familie, vrienden, collega’s en/of kennissen samen zijn en iets leuks doen. Kerst wordt in ieder land anders gevierd. Veel landen hebben eigen gewoontes en tradities rond de feestdagen en dat maakt deze tijd juist zo leuk en bijzonder! Met alle verschillende nationaliteiten die bij House of Work werkzaam zijn, is deze periode altijd een feestje!

Wil jij dit jaar extra indruk maken op jouw collega’s en zorgen dat iedereen zich thuis voelt op de jaarlijkse kerstborrel of tijdens een kerstlunch/-diner? Dat kan heel eenvoudig!

Door een aantal gewoontes en tradities van verschillende landen op te nemen in jouw kerstborrel, kerstlunch of kerstdiner zorg je ervoor dat iedereen zich gezien én gewaardeerd voelt.
Van alle nationaliteiten die bij ons werkzaam zijn, hebben wij de belangrijkste punten hieronder op een rijtje gezet.

Leuke extra: House of Work heeft speciaal voor jou dé ultieme Kerst playlist samengesteld met daarin alle favoriete kerstnummers van al onze medewerkers.
Klik hier om de lijst op te slaan of om hem direct af te spelen



Polen

Eten/snacks:

  • Pierniczki: Traditionele zoete (Gingerbread) koekjes.
  • Pierogi: Dumplings (deeggerecht) gevuld met zuurkool en champignons.
  • Op kerstavond (24 december) worden er volgens traditie 12 gerechten geserveerd:
    • Rode bietensoep met dumplings
    • Gedroogde champignonsoep
    • Dumplings (deeggerecht) gevuld met zuurkool en champignons
    • Zelfgemaakte compote van gedroogd fruit (non-alcoholische drank)
    • Verfrissende, vegetarische salade
    • (Gevulde) kool met erwten
    • Karper
    • Haring
    • Sernik: Poolse cheesecake
    • Kutia: Een zoete schotel van granen, maanzaad, honing en walnoten
    • Makowiec: Maanzaadtaart met sinaasappelschillen en noten
    • Pierniki: Poolse ontbijtkoek


Drinken:

  • Warme wijn, bier en vodka
  • Zelfgemaakte non-alcoholische drank (compote) van gedroogd fruit

Muziek:

  • Traditionele Poolse kerstmuziek

Roemenie

Eten/snacks:

  • Cozonac: Een speciaal zoet brood dat wordt gegeten bij feesten of gewoon bij een kop koffie of thee
  • Mierikswortelsoep
  • Gevulde walnoten
  • Varkenssteak
  • Augurken
  • Diverse vleeswaren in combinatie met kaas en groenten:
    • Tobă
    • Pastrami
    • Cabanos
    • Salami

Drinken:

  • Warme zoete wijn met kruiden en specerijen
  • Bier
  • Palinka: Sterke drank gemaakt van vruchten

Muziek:

  • Traditionele (folklore) kerstmuziek
  • Met de feestdagen gaan kinderen en jongeren massaal de straten op om in traditionele klederdacht gezamenlijk kerstliedjes te zingen (Christmas Caroling).

Letland

Eten/snacks:

  • Tradicionāla siļķe kažokā: Een hartige taart die bestaat uit verschillende laagjes van onder andere haring, aardappelen, bieten, eieren en zure room
  • Diverse soorten gerechten gemaakt van varkensvlees en aardappelen
  • Gingerbread koekjes
  • Zuurdesem appeltaart
  • Leuk feitje: Op de Letse kersttafel liggen altijd sinaasappels (ongeschild) verspreid over de hele tafel!

Drinken:

  • Warme wijn met kruiden en specerijen
  • Chocomel

Muziek:

  • Internationale kerstmuziek

Turkije

Eten/snacks:

  • Hummus
  • Acılı ezme: Pikante Turkse dipsaus
  • Şakşuka: Gerecht van gepocheerd ei in een saus van tomaat, chilipeper, parika, ui, komijn, paprikapoeder en cayennepeper
  • Çiğköfte (rauw vlees met pittige kruiden)
  • Haydari: Bijgerecht van yoghurt met knoflook, munt en olijfolie
  • Diverse soorten kaas
  • Paçanga: Een hartige pannenkoek gevuld met kaas, pekelvlees, tomaat, peterselie en peper
  • Vis of kalkoen als hoofdgerecht

Drinken:

  • Raki of wijn

Muziek:

  • Traditionele Turkse kerstmuziek
  • Vaak wordt er tijdens de feestdagen opgetreden door een buikdanseres

Bulgarije

Eten/snacks:

  • Varkensvlees
  • Diverse soorten kaas
  • Walnoten: Deze spelen een hele belangrijke rol bij de kerstviering. Ieder persoon moet tijdens de Kerst een walnoot openen: een goede walnoot betekent een jaar lang voorspoed en een slechte walnoot betekent tegenspoed.
  • Kozunak: Een speciaal zoet brood dat wordt gegeten bij feesten of gewoon bij een kop koffie of thee

Drinken:

  • Rode wijn en bier

Hongarije

Eten/snacks:

  • Vissoep
  • Vis met rijst
  • Vlees gevuld met zuurkool
  • Beigli: Maanzaadtaart met sinaasappelschillen en noten

Drinken:

  • Wijn
  • Palinka: Sterke drank gemaakt van vruchten
  • Diverse soorten likeuren

Oekraïne

Eten/snacks:

  • 5 weken voor Kerstmis wordt er door veel mensen in Oekraïne geen vlees, kaas en eieren gegeten.Degenen die wel vlees willen blijven eten in deze periode, kiezen vaak voor wit vlees, zoals kip en kalkoen.
  • Net als in Polen, worden er in Oekraïne 12 traditionele gerechten geserveerd met Kerstmis:
    • Rode bietensoep
    • Kutia: Een zoete schotel van granen, maanzaad, honing en walnoten
    • Jus van champignon
    • Varenyky: Oekraïense dumplings die op allerlei manieren gevuld kunnen worden. Van fruit tot groenten, van ui tot kool en van vlees tot kaas.
    • Holubtsi: Kool rolletjes
    • Haring
    • Gemarineerde champignons
    • Kolach: Licht zoet Oekraïens kerstbrood dat is gevlochten en gevormd tot een langwerpig brood
    • Gestoofde kool
    • Bonen
    • Pampushky: Zoete broodjes gevuld met jam (vergelijkbaar met berliner bollen)
    • Zelfgemaakte compote van gedroogd fruit (non-alcoholische drank)

Drinken:

  • Warme zoete wijn
  • Palinka: Sterke drank gemaakt van vruchten